Gitaren, jungle en het klaslokaal: de levenswandel van Woody Brunings (2024)

Redmar Bosma

20 april 2023, 16:30 4 minuten leestijd

In 1959 begon hij met de band The Crazy Rockers. Zondag staat Woody Brunings (85) met dezelfde band, zij het in een andere formatie, op de planken in Het Bolwerk in Sneek. In tussentijd is er veel gebeurd.

Het was tijdens de opkomst van de rock-'n-roll toen Woody Brunings uit Sneek een band vormde. Bij The Crazy Rockers pakte hij de gitaar op en ging aan de slag. Het was toen allemaal nog wat houtje-touwtje, zegt Brunings.

De entree van rock-'n-roll

"We speelden drie akkoorden, waarvan er twee fout waren. En toch klonk het wel goed. Het was ook nieuw." Het was eind jaren '50. Een periode waar vooral dixieland- en big bands de dienst uitmaakten. Tot rock-'n-roll op de deur beukte.

"Elvis Presley maakte in dat genre de meeste indruk op me. Die gingen we ook spelen toen we begonnen met optreden", vertelt Brunings. Nadat de baantjes en school waren opgezegd, toog The Crazy Rockers naar Duitsland.

"De Duitsers waren Engelse muziek ook helemaal niet gewend. Dat is voortgekomen uit de Tweede Wereldoorlog. Toen er alleen Duitse teksten klonken. Het schijnt dat je in de naoorlogse jaren alleen op de kermis wel eens Engelse muziek hoorde. Maar dat was het wel."

Een Amerikaan zei: 'You sound like Elvis, but the lyrics are f*cking wrong!', haha.

Destijds speelde de band alleen covers. Het Engels was alleen nog wat roestig, zegt Brunings. "Je kon toen ook nauwelijks begrijpen wat de bands die je coverde eigenlijk zongen. De teksten kon je niet opzoeken, dus je moest die platen heel vaak draaien. Maar dan nog. En Elvis kon je helemaal slecht verstaan", zegt hij.

"Er is wel eens een Amerikaan naar me toe gelopen na het concert. Hij zei: 'You sound like Elvis, but the lyrics are f*cking wrong!' haha."

Pakken voor gebreide vestjes

Brunings en zijn compagnons hadden de smaak te pakken. Jarenlang gingen ze aaneengesloten op tour. Met name in Duitsland en Scandinavië. Het aantal akkoorden nam toe, en de gebreide vestjes van oma waarin ze optraden, werden ingeruild voor strakke pakken. De band timmerde deze periode flink aan de weg.

Woody Brunings werd geboren op Saba, een eiland in het Caribisch gebied, en groeide op in Suriname. In 1953 stapte hij alleen op de boot naar Nederland. "Ze zeiden dat ik goed kon leren. Ik ben dus voor het onderwijs hiernaartoe gegaan, want hogere scholen had je in Suriname niet."

De jungle in

Echter, na de middelbare school ging hij het leger in. Tegen zijn zin in, maar een keus was er niet. "Ik werd uitgezonden naar Suriname. Even langsgaan bij oude vrienden, dacht ik. Maar dat zat er niet bij: we werden meteen in de jungle gedropt. Anderhalf jaar. Ik werd nog net geen aap", lacht hij.

"We moesten daar vechten tegen een fictieve vijand. Ik was sluipschutter. Het was wel zwaar, maar achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het was een mooie tijd."

In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries op maandag tot en met donderdag 1-op1-gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube.

Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerlei livemuziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn zaterdagavond op televisie te zien.

Dat Brunings inderdaad goed kon leren, bewees hij jaren later, toen hij de afslag naar Fryslân maakte. "Hoe dat kwam? Tja, vrouwen, je hebt niets te vertellen hè?", grapt hij over zijn liefde. Via Sijbrandaburen, Mantgum en Offingawier, streek hij neer in Sneek.

Ondertussen dook hij de boeken in en werd doctorandus in Duits en cultuur. In dat eerste vak ging hij verder. Hij werd leerkracht.

In de klas sta je ook op een podium. Alleen kreeg ik daar nooit applaus.

"Ik ben altijd fluitend naar mijn werk gegaan. Het was fantastisch met die kinderen. Ik denk dat ik redelijk in het hoofd van jonge mensen kan kijken, omdat ik zelf het grootste kind ben", zegt Brunings. "Eigenlijk sta je ook daar weer op een podium. Alleen kreeg ik daar nooit applaus."

De muziek heeft hij echter nooit vaarwel gezet. Maandelijks treedt hij op met de band waarmee het begon. Met zondag als klapstuk een optreden in Het Bolwerk in Sneek. Daar bundelt The Crazy Rockers de krachten met muzikale zwaargewichten Erwin Java en Rinus Gerritsen. Om 15.00 uur zullen de eerste gitaarklanken klinken.

De top 4 van Woody Brunings

Artiest Nummer
The Crazy Rockers Cupid
The Crazy Rockers It Turns Me Inside Out
The Crazy Rockers Mr. Bojangles
The Crazy Rockers 50 Ways to Leave Your Lover

Lees ook:

Lucette van den Berg ruilt Jiddisch in voor Nederlands: "Dit album móést uitkomen" Zieke Bauke van der Woude telt zegeningen: "Ik ben een rijk mens" Voor Dina Popma is haar nieuwe album 'Medisyn' de pil die ze zelf slikt

Tips van de redactie

Zingend op zijn zeiljacht is palingroker Bas uit Koudum een ware attractie in Amsterdam
Kunnen laserstralen aanvaringen met bruggen voorkomen?
Olympische deur staat ineens op een kier voor Brecht Piersma: "Krijg zweethandjes bij de gedachte"
Duizenden fietsers krijgen lekke band door veegwagens: "Klanten zijn boos"
Vluchtelingen roepen om hulp: opvang WTC is als "gevangenis met open deuren"

Laatste nieuws

Femke Wiersma in Tweede Kamer: stikstofprobleem aanpakken kan ook met minder geld
Liveblog 112-nieuws 24 juni: Vrouw gewond op cruiseschip op Waddenzee | Politiebureaus opnieuw 24 uur dicht
Toeristisch Fryslân in de wolken met zonnig weer: "Er komen meteen meer mensen"
Abel Kooistra beoogd opvolger van gedeputeerde Femke Wiersma in Staten

Omrop Fryslân is ook via WhatsApp te volgen. Via ons WhatsApp-kanaal sturen we je interessante berichten en video’s uit Fryslân en blijf je op de hoogte. Abonneer je hier.

Gitaren, jungle en het klaslokaal: de levenswandel van Woody Brunings (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5553

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.