Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (2024)

Breng uw vakantie tot leven!

Gids voor toerisme, vakantie & weekend in de Atlantische-Pyreneeën

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (4)

8.0

2


Toevoegen aan favorietenUit favorieten verwijderen

Aan de rondreis toevoegenUit de rondreis verwijderen

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (5)

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (6)

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (7)

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (8)

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (9)

Tardets-Sorholus is een stad in de Pyrénées-Atlantiques, in de regio Nouvelle-Aquitaine, 28 km ten zuidwesten van Oloron-Sainte-Marie.

Het grondgebied van 15 km² strekt zich uit van 209 tot 793 m boven de zeespiegel, op de rechteroever van de Cours du Saison, een zijrivier van de Gave d'Oloron. Het is voornamelijk aan de rand van het seizoen dat de verstedelijking van de plaats is geconcentreerd, bestaande uit de rest van verschillende entiteiten, waarvan Tardets de belangrijkste is.

Cultureel en historisch behoort de stad tot Soule, de kleinste van de zeven gebieden die samen Baskenland vormen.

Wat de landschappen betreft, is de plaats groen, met 42% van het land bedekt met bossen, 18% van verschillende natuurlijke omgevingen en 30% van de weiden gewijd aan het fokken op de heuvels met uitzicht op de rivier.

Het was in 1299, zelfs vóór het begin van de Honderdjarige Oorlog, dat de nieuwe stad Tardets werd opgericht, een bastide die trouw wil zijn aan de koning van Frankrijk, terwijl het land van Soule verbonden is met de 'Aquitaine, onder Engelse gehoorzaamheid.

Het stadje werd echter in 1523 zwaar getroffen door de troepen van Karel V die zich verzetten tegen François Ier.

In zijn huidige vorm was het in 1859 dat Tardets-Sorholus werd opgericht, waarbij verschillende oude steden en gehuchten werden samengebracht.

Met zo'n 570 inwoners, gericht op pastorale landbouw (productie van ossau-iraty-kazen), heeft Tardets-Sorholus een interessant erfgoed (oud centrum van de bastide) en een aanbod van culturele en "natuur" vrijetijdsactiviteiten "die een stap rechtvaardigen.

Geografische informatie

GemeenteTardets-Sorholus
Postcode64470
Breedtegraad43.1173170 (N 43° 7’ 2”)
Lengtegraad-0.8641830 (W 0° 51’ 51”)
HoogteVan 209m tot 793m
Oppervlak14.99 km²
Bevolking576 inwoners
Bevolkingsdichtheid38 inwoners/km²
Franse provinciale statenPau (60km, 1u05)
Franse CBS code64533
IntergemeentelijkCA du Pays Basque
DepartementAtlantische-Pyreneeën
GebiedenAquitanië, Béarn Frans-Baskenland, Pyreneeën
RegioNieuw-Aquitanië

Dichtstbijzijnde steden & dorpen

Alos-Sibas-Abense1km (3 min)
Trois-Villes2.3km (2 min)
Laguinge-Restoue3.1km (6 min)
Lichans-Sunhar3.5km (9 min)
Ossas-Suhare4.7km (6 min)
Montory4.8km (6 min)
Sauguis-Saint-Étienne5km (7 min)
Alçay-Alçabéhéty-Sunharette5km (8 min)
Licq-Athérey6.1km (8 min)
Etchebar6.1km (14 min)
Lacarry-Arhan-Charritte-de-Haut6.8km (12 min)
Haux6.9km (9 min)
Menditte7.5km (9 min)
Camou-Cihigue7.8km (10 min)

Te zien, te doen

Op het gebied van erfgoed, naast de protohistorische site van de Madeleine, die het dorp domineert en een votiefaltaar uit de 3e eeuw (nu te zien bij het VVV-kantoor) dat getuigt van de Romeinse aanwezigheid in de regio, is het duidelijk de oude nieuwe stad Tardets die de mooiste reeks van de stad vormt. De bastide heeft zijn centrale plein begrensd door arcades behouden. Het is driehoekig van vorm (en niet vierkant) omdat het moest worden aangepast aan de plaatselijke geografie, in dit geval de loop van het seizoen en zijn omgeving.

De steegjes die naar het plein leiden zijn altijd zichtbaar. Door de eeuwen heen zijn de woningen veranderd, evenals de wegen (maar de kasseien gevormd door kasseien zijn nog steeds aanwezig). Terwijl je loopt, zie je prachtige gekleurde gevels, gebeeldhouwde houten deuren van huizen die in de 18e en 19e eeuw zijn gerestaureerd (kloppers, trapleuningen, gebeeldhouwde velden, enz.). Château Daguerre, ook in het centrum, heeft een klassieke stijl behouden met balkons en daken in Mansart-stijl. Ook de steegjes die naar het Saison leiden, ontbreken niet in stijl en pittoresk.

Een folder met een kaart laat de wandelaars toe om al deze details te ontdekken (met name gebeeldhouwde decoraties): neem contact op met +33 5 59 28 51 28.

Let ook op de kerk van Saint Lucia, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw toen bracht de entiteiten Tardet (stad die overeenkomt met de oude bastide) en Sorholus (in de vorm van een dorpsstraat) samen.

Een gedenksteen gewijd aan de "ontsnappers uit Frankrijk", verzetsstrijders die zich via het nabijgelegen Spanje bij het Bevrijdingsleger voegden, verdient nog steeds aandacht. Het werd opgericht in 2006.

Ten slotte is de kapel van de Madeleine, op de top van de gelijknamige berg, opnieuw een bezoek waard, maar ook een wandeldoel. Eenvoudig van ontwerp, op het hoogste punt van de stad, symboliseert het een bedevaartsoord dat sinds de middeleeuwen ijverig wordt bezocht. Naast de pelgrims die op weg waren naar Compostela, werd de plaats lange tijd bezocht door jonge meisjes die op zoek waren naar een echtgenoot en geesteszieken. Er wordt nu echter bevestigd dat de plaats sinds de prehistorie door de mens werd bewoond en dat er toen een Romeinse tempel werd opgericht...

De huidige kapel dateert uit de 20e eeuw (gerestaureerd na een storm) maar herbergt twee standbeelden van Sint Magdalena. Bezoekers of pelgrims wachten een prachtig panorama met uitzicht op de toppen van Midi d'Ossau en Midi de Bigorre en de bergen van Haute-Soule.

Op cultureel vlak is de Herauskorritxe-ruimte, naast de activiteiten die door de bibliotheek worden aangeboden (contact op +33 5 59 28 54 79), gewijd aan de Baskische mythologie. Dit wordt benaderd via een pad dat bestaat uit vijf thematische modules en een combinatie van hedendaagse kunst, installaties, projecties en panelen (in het Frans en in het Baskisch). Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten. In juli en augustus elke dag geopend, buiten het seizoen in het weekend gesloten. Gratis toegang. Informatie op +33 5 59 28 51 28.

Voor sport en vrije tijd zijn het oude fronton (voor de beoefening van Baskische pelota), de bowlingbaan en het gebied aan de rand van het seizoen (promenade en picknick) gemakkelijk bereikbaar.

Bovendien zijn er een aantal wandelpaden (behalve die die naar de kapel leiden) beschikbaar, met verschillende moeilijkheidsgraden, beperkt tot de stad of om de nabijgelegen toppen te bereiken... Tenzij u liever de oevers van de rivier. In alle gevallen wachten het groene landschap en de ongerepte omgeving op u. Kaarten en informatie op +33 5 59 28 51 28.

Bezienswaardigheden

Informatiepunten

VVV kantoor van Tardets-Sorholus

Evenementen en vieringen

  • Op maandag is de markt een geweldige kans om het rijke terroir van de regio te ontdekken (elke week in juli en augustus, zelfs weken van september tot juni).
  • In februari, carnaval in Haute Soule.
  • Van februari tot mei staan er verschillende "maskerades" (activiteiten rond traditioneel straattheater) op het programma.
  • Met Pasen en Pinksteren, traditionele kermis (commerciële en folkloristische evenementen).
  • In april, traditionele transhumance (de kuddes worden naar de hoge bergweiden gebracht).
  • Eind juni, branden van Saint-Jean op de plaats van de kapel van de Madeleine.
  • De donderdag na 15 augustus, dorpsfeest en kaasmarkt.

Exposition de Dessins de BD

  • Van 28 juni tot 5 juli 2024
  • Place centrale, Salle Etxahun
  • De gemeente Tardets organiseert een tentoonstelling van striptekeningen.

Randonnée en Trottinette Électrique

  • Op 4 juli 2024
  • Agence Arhondo
  • Verzamelen bij de Landran boerderij in Ordiarp voor een aanval op de Chapelle Sainte-Antoine (495 meter) en de Chapelle Saint Grégoire (426 meter). Wandeling van 2 uur, minimale leeftijd 14 jaar.

Sortie Escalade en Soule

  • Op 5 juli 2024
  • Tijdens het zomerseizoen word je uitgenodigd in Arette of Col du Soudet voor een ochtendje klimmen. - Een gekwalificeerde instructeur zal je kennis laten maken met rotsklimmen. Je leert de basis: techniek, belaying, veiligheid, knopen, enz. Je krijgt een harnas, helm, laarzen en alle benodigde uitrusting - Uitrusting wordt verstrekt. Neem water en snacks mee. Vanaf 6 jaar. Reserveren noodzakelijk.

Ecopiknik, Marché Paysan et Barbecue Collectif

  • Op 5 juli 2024
  • Berges du gave
  • Markt van lokale producenten en collectieve barbecue aan de oevers van de Gave met een openluchtconcert. - Neem lekkernijen mee om te delen of stel uw ideale picknick samen dankzij de ter plaatse aanwezige producenten. - Vergeet niet je bestek, je glazen en je goede humeur mee te nemen.

Randonnée Accompagnée: Aunamendi Pic d'Anie

  • Op 7 juli 2024
  • Agence Arhondo
  • Vertrek vanaf Col de la Pierre Saint Martin om 7 uur, carpoolen mogelijk vanaf Tardets. - Afstand 13 km, hoogteverschil + 800 meter. Leeftijd vanaf 11 jaar. - Neem wandelschoenen, picknick, waterfles, sportkleding, wandelstok en hoed mee. Verzamelen bij het agentschap Arhondo op het plein in Tardets. Onder voorbehoud van weersomstandigheden.

Randonnée Accompagnée

  • Op 8 juli 2024
  • Agence Arhondo
  • Twee gemakkelijke wandelingen vanuit Tardets: - Boucle de la Madeleine (4u, + 700 m). Een pad met prachtige panoramische uitzichten over Tardets en de omgeving, en een 360° uitzicht vanaf de Chapelle de la Madeleine. - Erretzü 5 lus (3u, + 500 m). Ontdek deze kleine berg via smalle paden met panoramisch uitzicht.

Marché Traditionnel

  • Op 8 juli 2024
  • Place centrale
  • De markt vindt plaats op het centrale plein, elke maandag tijdens de schoolvakanties en om de maandag tijdens andere periodes. - Hier vind je bekende lokale producten zoals kazen, gevogelte en zelfgemaakte conserven.

Sortie en Trottinette Électrique Pour les Ados

  • Op 9 juli 2024
  • Deze zomer biedt Trott Iraty je tieners (vanaf 14 jaar) uitstapjes van een halve dag op een elektrische step, met vertrek bij jou thuis. - Voorwaarde: kunnen fietsen. - Uiterste inschrijfdatum: 5 juli.

Randonnée en Trottinette Électrique

  • Op 11 juli 2024
  • Agence Arhondo
  • Verzamelen bij de Landran boerderij in Ordiarp voor een aanval op de Chapelle Sainte-Antoine (495 meter) en de Chapelle Saint Grégoire (426 meter). Wandeling van 2 uur, minimale leeftijd 14 jaar.

Sortie Escalade en Soule

  • Op 12 juli 2024
  • Tijdens het zomerseizoen word je uitgenodigd in Arette of Col du Soudet voor een ochtendje klimmen. - Een gekwalificeerde instructeur zal je kennis laten maken met rotsklimmen. Je leert de basis: techniek, belaying, veiligheid, knopen, enz. Je krijgt een harnas, helm, laarzen en alle benodigde uitrusting - Uitrusting wordt verstrekt. Neem water en snacks mee. Vanaf 6 jaar. Reserveren noodzakelijk.

Foto's

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (10)

Gevels van huizen op het plein Tardets (© ComComSoule)

Zie foto

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (11)

Kerk Saint Lucia Tardets (© ComComSoule)

Zie foto

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (12)

Fronton Tardets (© JLB)

Zie foto

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (13)

Craft Fair en gastronomische plaats Tardets (© Mairie)

Zie foto

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (14)

Veel gestelde kaas in plaats van Tardets (© OTS)

Zie foto

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (15)

Dansers Souletine de plaats van Tardets (© OTS)

Zie foto

Weerbericht

Donderdag 4 juli

Min. 12°C - Max. 23°C

Dag

Nacht

Vrijdag 5 juli

Min. 16°C - Max. 29°C

Dag

Nacht

Zaterdag 6 juli

Min. 17°C - Max. 22°C

Dag

Nacht

Uitstapjes, recreatie en activiteiten in de buurt

Recreatieve activiteiten

AchternaamSoort activiteitTariefWoonplaats
Bezoek aan een ambachtelijke werkplaats voor de productie van espadrillesKunst en Vakwerk5€ Mauléon-Licharre (12.2km)
Tandem paragliding vlucht in Accous, Pyrénées AtlantiquesSportieve sensaties80€ Accous (27km)
Voorstelling in Cabaret La fourmi rougeAmusem*nt35€ tot 70€ Laàs (30km)
Canyoning in de 'Ossau valleiSportieve sensaties45€ tot 70€ Castet (37km)
Soussouéou Canyon in Laruns in de Ossau-valleiSportieve sensaties75€ Laruns (38km)

Alle recreatieve activiteiten rondom Tardets-Sorholus

Uitstapjes

AchternaamSoort wandelingMoeilijkheidDuurPlaats van vertrek
AhargoWandeltochtSportief5u00Barcus (11.1km)
N°11 Barétous - Crêtes d'IssarbeWandeltochtGemiddeld3u20Lanne-en-Barétous (12.3km)
Mountainbike N°4 - Crêtes d'IssarbeSportfietsrouteGemiddeld55 minLanne-en-Barétous (12.4km)
Petrilare (Het Bos van Iraty)SportfietsrouteGemiddeld1u05Larrau (15.9km)
Piek van de trap/ EskaletaWandeltochtGemiddeld3u35Larrau (16.5km)

Alle uitjes rondom Tardets-Sorholus

Mauléon-LicharreOntdek deze twee mooie kastelen, op de lijst van Historische Monumenten!
Kerk van het Heilige Blasius ZiekenhuisRomaanse bouwstijl, met opmerkelijke Spaans-Moorse invloeden...
La Pierre Saint-MartinSkioord in de Pyreneeën
Oloron-Sainte-MarieDe kathedraal wordt omringd door een schitterend romaans portaal!

Restaurants

Restaurant Cidrerie Hurrup eta Klik9.610Restaurant Franse keuken in Saint-Jean-Pied-de-Port6€ tot 19€ per persoonIn het hart van de oude stad, in de pittoreske rue de la Citadelle, bar restaurant cider huis in een warme omgeving combineert moderniteit en authenticiteit. Het hele jaar door kunt u onze vlees- en visspecialiteiten proeven die op de plancha…Ligt op 31km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Alle restaurants rondom Tardets-Sorholus

Kamers met ontbijt

L'oustal guesthouses9.910Huis met 5 slaapkamers in Oloron-Sainte-Marie60€ tot 87€ per tweepersoonskamerRustig gelegen in de wijk Notre-Dame in het stadscentrum van Oloron-Sainte-Marie, op de GR653 en GR78 (Wegen naar Compostela) en op de weg naar Spanje via de gratis Somport-tunnel, verwelkomt de Chambres d'Hôtes L 'Oustal u naar een groot 18e-eeuws…Ligt op 23km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Orride House103Huis met 3 slaapkamers in Ledeuix95€ tot 125€ per tweepersoonskamerIn de buurt van Oloron Saint-Marie, aan het einde van een weg, verwelkomen wij u in een oude boerderij met karakter uit de 17e eeuw, temidden van de ongerepte natuur en kijkend naar de Pyreneeën van Béarn en het Baskenland. Gerenoveerd in een…Ligt op 25km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Favoriet

Vakantie-accommodaties

Gite Ametz Chéraute-Mauléon LicharreSPECIALE AANBIEDING103Huis voor 6 personen in Chéraute111 m², 3 slaapkamers370€ tot 625€ per weekNieuw onderdak ingedeeld "3 stars" in het hart van het Baskenland in de gemeente Mauleon Licharre Chéraute grenzen, de hoofdstad van de Soule en de bakermat van de sneaker. Vrijstaande woning gelegen in een rustige locatie, tegenover de heuvels…Ligt op 12.6km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Cottages Chalet Pedro in Iraty9.99Appartement voor 6 personen in Mendive50 m², 2 slaapkamers600€ tot 650€ per weekOp 1000 m hoogte verwelkomt het Chalet Pedro u in de volle natuur. Iraty, het grootste beukenbos van Europa, wacht op u voor een onvergetelijke vakantie : mountainbiken, wandelen, paardrijden (in de zomer een beetje verder !), Sneeuwschoenwandelen,…Ligt op 19.3km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Gite gayou9.320Huis voor 6 personen in Lourdios-Ichère90 m², 3 slaapkamers280€ tot 420€ per weekHet huis is een huisje Gayou 19e eeuwse traditionele stijl van Bearn in steen. Een berg, omgeven door bossen en weilanden met een prachtig panorama over de vallei en de omliggende bergen Gelegen op 2 km van het dorp Lourdios-Ichère (25 km van…Ligt op 20km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Alle vakantie-accommodaties rondom Tardets-Sorholus

Campings

Camping Pyrénées Nature7.72Camping in Oloron-Sainte-MarieCamping Pyrénées Nature is gelegen in Oloron-Sainte-Marie, op 38 km van Palais Beaumont en 41 km van Zénith-Pau. De accommodatie biedt gratis WiFi, een tuin met een terras en uitzicht op de bergen. Sommige units hebben ook een keuken met een…Ligt op 21km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Camping Le Rey8.41Camping in Louvie-JuzonCamping Le Rey ligt in de Val d'Ossau, in de Pyreneeën, op 30 km van Pau. De accommodatie biedt chalets, caravans en stacaravans, evenals een buitenzwembad dat geopend is van half juni tot half september. In het businesscentrum van de camping…Ligt op 37km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Domaine Chalets Larlapean8.62Camping in Saint-Martin-d'ArrossaDomaine Chalets Larlapean bevindt zich in Saint-Martin-dʼArrossa, en biedt accommodatie met gratis WiFi en tv, en een terras en een bar. In sommige units is er ook een keuken met een koelkast, een magnetron en een kookplaat. Je kunt zwemmen…Ligt op 38km van Tardets-Sorholus

Favoriet

Alle campings rondom Tardets-Sorholus

Hotels

hôtel Piellenia8.892Hotel in Tardets-SorholusKamer vanaf 76€Hôtel Piellenia is gelegen op 16 km van Gorges de Kakuetta, en biedt een 2-sterrenaccommodatie in Tardets-Sorholus en heeft een terras, een restaurant en een bar. Gratis WiFi is beschikbaar en Holzarte Footbridge ligt op 27 km. Alle units bij…Ligt in Tardets-Sorholus zelf

Favoriet

Hotel de la poste8.671Hotel in Tardets-SorholusHotel de la poste beschikt over een bar, en is gelegen in Tardets-Sorholus in de regio Aquitaine, op 16 km van Gorges de Kakuetta en 27 km van Holzarte Footbridge. Het hotel met 2 sterren biedt een terras en heeft kamers met airconditioning,…Ligt in Tardets-Sorholus zelf

Favoriet

Hôtel Restaurant Du PONT D'ABENSE8.780Hotel in Tardets-SorholusKamer vanaf 60€Hôtel Restaurant Du PONT D'ABENSE bevindt zich in Tardets-Sorholus, op 16 km van Gorges de Kakuetta, en biedt accommodatie met een tuin, gratis privéparkeren, een terras en een restaurant. Dit hotel met 2 sterren heeft gratis WiFi en een bar.…Ligt in Tardets-Sorholus zelf

Favoriet

Alle hotels rondom Tardets-Sorholus

Verbonden artikelen

Tardets-Sorholus

Gids van de Atlantische-Pyreneeën

Toplocaties en goede tips in de Atlantische-Pyreneeën

Aquitanië

Streekgids - Toerisme en verblijf

Béarn Frans-Baskenland

Streekgids - Toerisme en verblijf

Pyreneeën

Streekgids - Toerisme en verblijf

Uitstapjes in de Atlantische-Pyreneeën

Tips voor uitstapjes en wandeltochten in de Atlantische-Pyreneeën

Foto's van de Atlantische-Pyreneeën

Fotos van de Atlantische-Pyreneeën bekijken en downloaden

Hotels in de Atlantische-Pyreneeën

Een ruime keuze aan hotels, en tot 70% korting.

Vakantie-accommodaties in de Atlantische-Pyreneeën

Gîtes en gemeubileerd vakantieverhuur.

Kamers met ontbijt in de Atlantische-Pyreneeën

Kamers bij bewoners met een ontvangst op persoonlijke wijze.

Campings in de Atlantische-Pyreneeën

Openluchtaccomodaties.

Restaurants in de Atlantische-Pyreneeën

Regionale en internationale keuken, de sfeer en de menu's.

Recreatieve activiteiten in de Atlantische-Pyreneeën

Een groot aanbod op gebied van sport, welzijn, lekker eten en amusem*nt.

Uw vakantie

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Meer informatie, en instellen

Uw account

Tardets-Sorholus - Toerisme, Vakantie & Weekend (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6306

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.