Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (2024)

Ben je je volgende kampeer- of trektocht aan het plannen? Dan is een gasfornuis een must, want daarmee kun je op elk moment genieten van een warme maaltijd of een warm drankje, zelfs als je onderweg bent. We hebben goede campingfornuizen met elkaar vergeleken en vertellen je hier welke onze favorieten zijn en waar je op moet letten als je er een koopt.

De belangrijkste dingen eerst

  • Kooktoestellen op campinggas voorzien je ook altijd van warme dranken en maaltijden tijdens je avonturen in de buitenlucht.
  • Er zijn veel verschillende soorten gasfornuizen, dus er is een geschikt fornuis voor elke behoefte.
  • De belangrijkste selectiecriteria zijn het aantal vlammen en het type operatie.

Inhaltsverzeichnis

  • De belangrijkste dingen eerst
  • Compact en van hoge kwaliteit: De aanbeveling van de redactie
  • Wat is een gasfornuis en hoe werkt het?
  • Waar zijn gasfornuizen geschikt voor?
  • Hoe heet worden gasfornuizen?
  • Hoe veilig zijn gasfornuizen?
  • Welke cartridge / welk gas voor gasfornuis
  • Welke soorten gasfornuizen zijn er?
  • Het aantal vlammen: 1-pits, 2-pits of meerdere vlammen?
  • Waar je op moet letten bij het kopen van een gasfornuis
  • Gasverbruik: Hoe lang gaat een cartridge mee?
  • Welke pannen zijn geschikt voor gasfornuizen?
  • Campinggerechten: Wat je kunt koken met een gasfornuis
  • We hebben deze gasfornuizen vergeleken
  • Veelgestelde vragen over het campinggasfornuis

Wil je niet scrollen? Klik hier om direct naar de vergelijking van gasfornuizen te gaan.

Compact en van hoge kwaliteit: De aanbeveling van de redactie

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (1)

EVOCAMP Gaskocher 1-flammig

  • SICHERHEIT: Der EVOCAMP Camping Gaskocher ist aus hochwertigen Materialien hergestellt und nach den…
  • ALLROUNDER: Der Camping Gasgrill wird mit MSF-1a 227g Kartuschen betrieben und zeichnet sich durch…

29,99 EUR

Jetzt kaufen

Licht, compact en krachtig: dit campinggasfornuis is de ideale metgezel voor buitenactiviteiten zoals kamperen of wandelen.

Goed & betaalbaar: De prijs-prestatie winnaar

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (2)

Evocamp 2-flammiger Gaskocher

  • EINFACH & PRAKTISCH: Unser Gaskocher Camping ist einfach einzurichten und nach Gebrauch…
  • FEST & STABIL: Robustes Metallgehäuse, automatische Piezozündung für schnelle zuverlässige…

84,99 EUR

Jetzt kaufen

De robuuste metalen behuizing, 2 vlammen met automatische piëzo-ontsteking, windbescherming en traploze bediening spreken in het voordeel van dit gasfornuis.

Wat is een gasfornuis en hoe werkt het?

In zekere zin is een campinggasfornuis een soort kooktoestel voor op reis. Hij heeft één tot vier vlammen en wordt gevoed met propaan, butaan of een mengsel van beide gassen. Het gas komt uit een gaspatroon of gasfles.

Dit betekent dat een gasfornuis onafhankelijk werkt van een elektriciteitsvoorziening of een permanent geïnstalleerde gasaansluiting. Je kunt je kookplaat dus overal neerzetten.

In moderne apparaten wordt de vlam van het fornuis automatisch ontstoken met de zogenaamde piëzo-ontsteker. Je hebt ook een aansteker of lucifer nodig om de vlam aan te steken.

Een regelaar kan dan worden gebruikt om de gastoevoer en dus ook de temperatuur aan te passen. Het servies om te koken wordt dan gewoon op een rek boven de vlam geplaatst.

Als je klaar bent met koken, kun je de gastoevoer direct uitschakelen met de draaiknop waarmee je de intensiteit van de vlam regelt. Je kunt ook gewoon de gastoevoer naar de fles uitschakelen.

Waar zijn gasfornuizen geschikt voor?

Dankzij hun onafhankelijke werking zijn campinggasfornuizen geschikt voor bijna alle buitenactiviteiten. Of je nu kampeert met een camper, caravan of tent, een meerdaagse trektocht maakt of spontaan buiten overnacht, voor elke activiteit is er een geschikt gasfornuis, zodat je altijd verzekerd bent van een warme maaltijd.

Hoe heet worden gasfornuizen?

Met een gaskookplaat worden eten en drinken verwarmd op open vuur. Als je goed naar deze vlam kijkt, zie je dat hij onderaan blauw gloeit en naar boven toe een roodgele kleur krijgt. Deze verschillende kleuren drukken verschillende temperaturen uit.

Aan de onderkant, waar de vlam blauw is, is de temperatuur ongeveer 800 graden Celsius. De rood-gele gebieden van de vlam hebben een temperatuur tot 1300 graden Celsius.

Wees extra voorzichtig met sommige gasfornuizen van staal, omdat de behuizing ook warm kan worden. Met het oog hierop is het belangrijk dat je voorzichtig bent met koken en er altijd voor zorgt dat je je niet verbrandt.

Hoe veilig zijn gasfornuizen?

Tegenwoordig zijn alle gasfornuizen uitgerust met een ontstekingsbeveiliging, ook wel bekend als een gasstop. Dit is een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat er geen gas meer kan ontsnappen zodra de vlam is gedoofd. Daarom zijn gasfornuizen volledig veilig als ze volgens de voorschriften worden gebruikt en is je kookgedeelte erg veilig.

Deze ontstekingszekering is thermo-elektrisch en werkt als volgt: Wanneer de gasvlam brandt, geleidt hij tegelijkertijd een kleine hoeveelheid elektriciteit. Deze stroom verhit een klein metalen deel van de ontstekingszekering, die ervoor zorgt dat de gastoevoer open blijft. Zodra de vlam dooft, koelt de metalen ontstekingszekering weer af en wordt de gastoevoer afgesloten door de ontstekingszekering. Vooral buiten kan de vlam snel uitgaan door kokend water of een korte tocht. Het gas zou echter blijven uitstromen en er zou een enorme vlam ontstaan als het opnieuw werd aangestoken. Dit is precies waar de ontstekingszekering je tegen beschermt.

Welke cartridge / welk gas voor gasfornuis

De meeste gaspatronen bevatten een gasmengsel van propaan, isobutaan en butaan. Gas is ongecompliceerd als brandstof, wordt als veilig beschouwd en is ook geschikt voor beginners.

De cartridge staat onder druk zodat het gas binnenin vloeibaar is. De afzonderlijke gassen verschillen in hun kookpunt, d.w.z. de temperatuur waarbij het gas overgaat van een vloeibare naar een gasvormige toestand waarbij het kan worden ontstoken.

Butaan wordt gasvormig bij ongeveer 1 graad Celsius en isobutaan bij ongeveer 12 graden Celsius. Propaan daarentegen verandert bij ongeveer 42 graden Celsius weer in de gasvormige toestand. Een hoog aandeel propaan is daarom voordelig voor gebruik bij lage temperaturen.

Zorg er bij wandelingen en trektochten bij temperaturen onder 10 °C altijd voor dat je een gaspatroon met een “wintergas” of “all-season” mengsel gebruikt.

Welke soorten gasfornuizen zijn er?

Patroonfornuis / gasfornuis met patroon

Een cartridge cooker, vaak ook een top-mounted cooker genoemd, bijvoorbeeld van Campingaz, is zeer compact van ontwerp. Deze campingfornuizen werken met een gaspatroon, die direct onder of naast het apparaat voor de kookpotten wordt gemonteerd. Door dit ontwerp neemt het gasfornuis heel weinig ruimte in beslag. Dit verhoogt ook de veiligheid bij het koken, omdat er een directe verbinding is tussen het fornuis en de gastoevoer. Patroonkokers zijn verkrijgbaar in zowel versies met één vlam als met meerdere vlammen.

Als het patroon ook de basis van het apparaat is, is dit type kookplaat vaak niet zo stabiel. Een extra standaard kan hierbij helpen. Bovendien is de kookplaat vaak nogal klein en is koken met grotere potten of pannen wat lastig.

Gasfornuis met externe gastoevoer

In een campingfornuis met een externe gastoevoer wordt het gas via een flexibele buis naar de brander geleid. Dit zijn onder andere de zogenaamde krukkokers.

Deze gasfornuizen hebben meestal meerdere vlammen, maar zijn ook verkrijgbaar als modellen met één vlam. Ze hebben ook een goede stabiliteit en zijn vaak uitgerust met extra’s zoals windbescherming. Vaak bieden ze ook meerdere kookplaten en ruimte voor grotere potten en pannen.

Deze fornuizen zijn echter aanzienlijk groter en zwaarder dan compacte patroonkokers. Dit maakt het vervoer een beetje lastig. De extra gasfles is ook erg omvangrijk en neemt veel ruimte in beslag. Het vervoer wordt echter iets gemakkelijker gemaakt doordat deze gasfornuizen meestal in een soort “koffer” zijn ingebouwd.

Camping gasfornuis

Een campingfornuis biedt je alles in één: een gasfornuis, het juiste servies en vaak ook een cassette. Deze sets beperken zich tot het hoognodige en zijn bijzonder klein en licht voor op reis, of ze zijn heel veelzijdig en bevatten veel accessoires.

Met deze sets ben je ideaal uitgerust voor je buitenavontuur.

Het aantal vlammen: 1-pits, 2-pits of meerdere vlammen?

Gasfornuizen zijn verkrijgbaar met één of maximaal vier branders. Alle modellen hebben voor- en nadelen en de vraag hoeveel vlammen het beste zijn hangt helemaal af van het beoogde gebruik.

Gasfornuis 1-pits

Deze modellen zijn meestal klein, compact en licht, waardoor ze ideaal zijn voor alle buitenactiviteiten. Ze worden ook bediend met een cartridge en zijn erg zuinig, omdat het gas maar één vlam hoeft aan te sturen. Ze zijn vrij goedkoop om te kopen.

Ze bieden echter maar ruimte voor één pan, wat betekent dat er maar één gerecht tegelijk bereid kan worden zonder bijgerechten. Ze zijn daarom alleen geschikt voor maximaal twee personen.

Gasfornuis 2-pits

2-pits gasfornuizen zijn heel gewoon. Ze zijn nog steeds klein en compact, maar je kunt er wel een maaltijd met bijgerecht mee bereiden. Ze kunnen voornamelijk worden bediend met een cartridge of gasfles. De intensiteit van de vlam is echter meestal iets lager. Daarnaast is het gasverbruik iets hoger, wat betekent dat de gaspatronen of cilinders sneller leeg zijn.

Gasfornuis 3- of 4-pits

Grote maaltijden kunnen worden bereid met 3- of 4-pits gaskookplaten, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere personen. Deze fornuizen zijn meestal erg stabiel en stevig. Je moet ervoor zorgen dat zo’n fornuis werkt met een propaangasfles. Er zijn ook modellen met een gaspatroon. Maar omdat het gelijktijdige gebruik van meerdere vlammen vrij veel gas verbruikt, zijn de patronen snel leeg en niet echt efficiënt.

Gasfornuizen met meerdere branders zijn vaak zwaar en log, waardoor ze ongeschikt zijn voor buitenactiviteiten te voet of op de fiets, omdat ze ook op een vast kookpunt moeten worden opgesteld. Ze hebben ook een hoog gasverbruik, wat tot hogere kosten leidt.

Waar je op moet letten bij het kopen van een gasfornuis

De keuze aan gasfornuizen is echt groot. Om het fornuis te vinden dat het beste bij je past, moet je bij het kopen op een paar dingen letten.

Maat

De grootte van de gaskookplaat speelt een doorslaggevende rol. Of je een klein of een groot fornuis nodig hebt, hangt af van de ruimte die je op reis hebt.

Een handzaam formaat is erg handig om mee te nemen op vakantie of voor buitenactiviteiten, terwijl grotere gasfornuizen met meerdere vlammen ook in een camper of caravan passen.

In de meeste gevallen zijn grote gasfornuizen ook iets beter qua kwaliteit. Maar zelfs met kleine fornuizen kun je veel doen. Vooral systeemkokers, bijvoorbeeld van Primus of Jetboil, waarbij de pan en brander stevig met elkaar verbonden zijn, zijn vaak kleiner en bieden toch voldoende kwaliteit. Ze zijn vaak zo klein en licht dat de meeste systeemkokers in de pan passen waarin ze gekocht zijn, waardoor ze bijzonder gemakkelijk te vervoeren zijn.

Gewicht

Ook het gewicht is een doorslaggevend criterium. Als je te voet of met de fiets reist, moet het kooktoestel zo licht mogelijk zijn. In een caravan of camper kan het daarentegen ook een stabieler, zwaarder model zijn.

Let op: Veel fabrikanten nemen het gewicht van de cartridge of gasflessen niet mee in de gewichtsspecificatie van een gasfornuis. Voeg daarom voor de zekerheid altijd een paar gram toe of vraag de fabrikant naar het gewicht inclusief patroon.

Houd er bij het plannen ook rekening mee dat een lichter gewicht meestal minder vermogen van het gasfornuis betekent.

Prestaties

Het vermogen van een gasfornuis wordt aangegeven in watt (W) of kilowatt (kW). Hoe meer watt de high heeft, hoe beter hij presteert. Een hogere energieopbrengst verhoogt echter ook het gasverbruik. Hogere prestaties gaan meestal ook gepaard met een hogere prijs. Je moet er echter wel voor zorgen dat het vermogen van je gaskookplaat ten minste 1.000 watt is om er goed mee te kunnen koken.

Uitrusting

Bijzonder goedkope gasfornuizen zijn vaak verkrijgbaar zonder extra apparatuur. Hoewel de prijs hier verleidelijk is, moet je dan veel tijd besteden aan het zoeken naar de andere accessoires die je nodig hebt, zoals gaspatronen enz.

Bedenk dus voordat je koopt welke functies je niet wilt missen en controleer welke onderdelen bij de levering inbegrepen zijn. Sommige fabrikanten bieden complete sets aan, inclusief kookgerei en patroon.

Bedenk ook wanneer en waar je het fornuis wilt gebruiken. Ga je wel eens op pad in slecht en winderig weer? Dan moet je niet zonder een goed windscherm doen. Dit beschermt je gasfornuis en de vlam en helpt je om het gasverbruik tot een minimum te beperken.

Piëzo-ontsteking wordt ook aanbevolen. Hierdoor kun je het gasfornuis met één druk op de knop aansteken en hoef je de vlam niet handmatig te ontsteken.

Gasverbruik: Hoe lang gaat een cartridge mee?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag naar het verbruik van gasfornuizen, omdat dit door veel factoren kan worden beïnvloed. Het vermogen van het campingfornuis en de gebruikte gascartridge spelen meestal een doorslaggevende rol.

Let op: De door de fabrikant opgegeven verbruikswaarden zijn vaak niet realistisch en gelden alleen onder optimale omstandigheden. Het gasverbruik is bijvoorbeeld aanzienlijk hoger bij slecht weer of harde wind dan bij rustig weer. De begintemperatuur van het water en de omgevingstemperatuur hebben ook invloed op het verbruik.

Hoe je het gasfornuis gebruikt is ook cruciaal. Als je altijd op het hoogste vuur kookt, is het verbruik natuurlijk aanzienlijk hoger dan wanneer je op middelhoog vuur kookt.

Welke pannen zijn geschikt voor gasfornuizen?

Bij het kiezen van je campingservies moet je ervoor zorgen dat het bestand is tegen de temperaturen van een gasfornuis. Aluminium servies is bijzonder geschikt omdat het zeer hittebestendig is. Aluminium kookgerei is ook vrij licht en geleidt de hitte van de vlam optimaal in de pan. Alternatieven zijn onder andere servies van roestvrij staal, plat staal of titanium.

Naast het materiaal moet je ook letten op de grootte en het gewicht van het harnas. Want als je op reis gaat, ben je vast blij als je bagage zo klein en licht mogelijk is en je geen enorme potten hoeft mee te zeulen.

Vooral als je te voet of op de fiets onderweg bent, spelen ruimte en gewicht een grote rol bij het plannen van je uitrusting. In dit geval zijn kampeersets die kunnen worden ingepakt en opgeborgen om ruimte te besparen bijzonder geschikt.

Campinggerechten: Wat je kunt koken met een gasfornuis

In theorie kun je met een campinggasfornuis ook alle recepten uit je keuken bereiden. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet altijd al het voedsel dat je nodig hebt voor bepaalde recepten kunt kopen als je op pad gaat.

Een gaskookplaat is vooral geschikt voor snelle maaltijden, gerechten of om water op te warmen. Daarom kun je pasta en rijst met saus of soepen en stoofschotels bijzonder goed bereiden. Er zijn echter geen grenzen aan je creativiteit. Er zijn zelfs talloze campingrecepten speciaal voor het gasfornuis die zijn aangepast aan het beperkte aantal vlammen.

We hebben deze gasfornuizen vergeleken

Produkt

Empfehlung der Redaktion

Preis-Leistungs-Sieger

Camper-Liebling

Outdoor-Favorit

Für die Familie

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (21)

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (22)

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (23)

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (24)

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (25)

Art

Kompakter Kartuschenkocher

Kompakter Kartuschenkocher

Kompakter Kartuschenkocher

Kompakter Kartuschenkocher

Gaskocher mit externer Gaszufuhr

Betrieben mit

Butan /Propan Kartusche

Butan /Propan Kartusche

Butan /Propan Kartusche

Butan /Propan Kartusche

Gasflasche mit Butan, Propan, Gas-Gemisch, Flüssiggas

Flammenanzahl

1-flammig

2-flammig

1-flammig

1-flammig

4-flammig

Gewicht

1.5 kg

2,66 kg

3,5 kg

500 g

6 kg

Größe

‎36 x 31 x 12 cm

34 x 28 x 11 cm

13,5 x 13,5 x 10 cm

50 x 50 x 11 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

inkl. 4 Gaskartuschen, Piezo-Zündung, Hitzeschutz, Druckregler, Flammenschutz, rutschfeste Standfüße

inkl. 28 Kartuschen, Piezozündung, Druckregler, rostfreies Stahlgehäuse

Piezozündung, stufenlos regulierbare Flamme, robuster Topfträger, mit Transportkoffer, inkl. 4 Kartuschen

leicht und kompakt, schlagfestes Kunststoffgehäuse, mit 5 Schraubgaskartuschen, stufenlose Regelung

ideal für den stationären Betrieb, zwei abnehmbare Brenner-Deckel und Drahtgitter für leichte Reinigung, mit Gasschlauch, für jede Gasart geeignet, 4 Kochfelder mit stufenloser Regelung

29,99 EUR

84,99 EUR

Price not available

38,97 EUR

Price not available

Empfehlung der Redaktion

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (26)

Art

Kompakter Kartuschenkocher

Betrieben mit

Butan /Propan Kartusche

Flammenanzahl

1-flammig

Gewicht

1.5 kg

Größe

‎36 x 31 x 12 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

inkl. 4 Gaskartuschen, Piezo-Zündung, Hitzeschutz, Druckregler, Flammenschutz, rutschfeste Standfüße

29,99 EUR

Preis-Leistungs-Sieger

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (27)

Art

Kompakter Kartuschenkocher

Betrieben mit

Butan /Propan Kartusche

Flammenanzahl

2-flammig

Gewicht

2,66 kg

Größe

62,2 x 28 x 11,5 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

inkl. 28 Kartuschen, Piezozündung, Druckregler, rostfreies Stahlgehäuse

84,99 EUR

Camper-Liebling

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (28)

Art

Kompakter Kartuschenkocher

Betrieben mit

Butan /Propan Kartusche

Flammenanzahl

1-flammig

Gewicht

3,5 kg

Größe

34 x 28 x 11 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

Piezozündung, stufenlos regulierbare Flamme, robuster Topfträger, mit Transportkoffer, inkl. 4 Kartuschen

Price not available

Outdoor-Favorit

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (29)

Art

Kompakter Kartuschenkocher

Betrieben mit

Butan /Propan Kartusche

Flammenanzahl

1-flammig

Gewicht

500 g

Größe

13,5 x 13,5 x 10 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

leicht und kompakt, schlagfestes Kunststoffgehäuse, mit 5 Schraubgaskartuschen, stufenlose Regelung

38,97 EUR

Für die Familie

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (30)

Art

Gaskocher mit externer Gaszufuhr

Betrieben mit

Gasflasche mit Butan, Propan, Gas-Gemisch, Flüssiggas

Flammenanzahl

4-flammig

Gewicht

6 kg

Größe

50 x 50 x 11 cm

Piezozündung

Ausstattung / Extras

ideal für den stationären Betrieb, zwei abnehmbare Brenner-Deckel und Drahtgitter für leichte Reinigung, mit Gasschlauch, für jede Gasart geeignet, 4 Kochfelder mit stufenloser Regelung

Price not available

Veelgestelde vragen over het campinggasfornuis

Hoeveel kost een gasfornuis?

Prijzen variëren afhankelijk van het model en type gasfornuis. De prijzen variëren van goedkopere producten vanaf ongeveer EUR 15 tot gasfornuizen van zeer hoge kwaliteit die meer dan EUR 300 kosten. Gasfornuis campingsets zijn natuurlijk iets duurder dan alleen het fornuis zelf. Gasfornuizen met meerdere vlammen of cartridges beginnen rond de 30 euro en kunnen ook enkele honderden euro’s kosten.

Waar kan ik een gasfornuis kopen?

Gasfornuizen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken en verschillende bouwmarkten. Af en toe zijn ze ook verkrijgbaar bij een discounter. Je kunt online ook een grote selectie campingfornuizen vinden, bijvoorbeeld op Amazon.

Welk gasfornuis is het beste?

Hier is geen algemeen antwoord op en het hangt af van met hoeveel mensen je reist en of je het apparaat stationair of mobiel wilt gebruiken. Een veilige werking, een zo laag mogelijk gewicht en compacte afmetingen zijn echter altijd belangrijk.

Foto omslag: (c) Noppharat_th / Depositphotos

Letzte Aktualisierung der Preise am 2024-06-26 / Affiliate Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Beste camping gasfornuis %van dit jaar% - Koopgids - CamperStijl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.