Het 5 Bold Steps Vision® Canvas (2024)

Het Vision Canvas – ook wel bekend als het 5 Bold Steps Vision® Canvas – stelt je in staat om gezamenlijk een ‘visuele visie’ te ontwerpen. Het model helpt je hierbij met ‘vijf gedurfde stappen’. Deze toepassing biedt inspiratie, een makkelijkere manier van communiceren en meer motivatie voor klanten, medewerkers en andere stakeholders. Een goede visie is voor elke organisatie belangrijk, omdat deze verwijst naar het gewenste langetermijnperspectief van de organisatie.

Achtergrond 5 Bold Steps Vision® Canvas

De tool 5 Bold Steps Vision® Canvas is ontwikkeld door David Sibbet van The Grove Consultants International. Het is een praktische tool die valt onder de visuele tools. De tool helpt je om in vijf stappen een visie te ontwikkelen. Daarnaast toont deze tool hoe je een visie kunt ondersteunen, hoe je laat zien wat een visie uitdraagt en welke kansen je kunt creëren om aan een visie te werken. Nog belangrijker is dat deze tool helpt om ontwerpcriteria af te leiden voor een bedrijfsmodel en strategie. Een goede visie is belangrijk, omdat deze inspiratie geeft en een raamwerk vormt voor de strategische planning van een organisatie. Een visie kan van toepassing zijn op een hele organisatie of een enkele businessunit, maar geeft altijd antwoord op de vraag: ‘Waar willen we naartoe?’ Het voordeel van het 5 Bold Steps Vision® Canvas is dat de visie inclusief acties, ondersteuning, kansen en uitdagingen op één overzicht staat.

Het 5 Bold Steps Vision® Canvas (1)

Daarnaast is de visualisatie van de visie op basis van dit Canvas een hulpmiddel om de visie te verspreiden. Ten slotte is het wel belangrijk om de juiste mensen erbij te betrekken.

Uitleg van het Vision Canvas

Een goed ontworpen visie moet een strijdkreet zijn: een roep om actie, uitvindingen, inspiratie en innovatie. Voor een organisatie brengt een heldere visie focus aan en biedt het een ankerpunt om belangrijke keuzes te maken. Zie een visie als een kompas dat ervoor zorgt dat jouw mensen en teams werken aan dingen die belangrijk zijn voor klanten en andere stakeholders.

Een visie is belangrijk voor medewerkers, omdat het medewerkers inspireert, engageert en activeert om hun werk beter te kunnen doen.

Stappen 5 Bold Steps Vision® Canvas

Stap 1. Formuleer je vision statement

Stel jezelf de vraag: Wat is de meest ideale toekomstsituatie van onze organisatie? Wat willen we met onze organisatie in de toekomt bereiken? Welke impact wil onze organisatie voor klanten realiseren? Uiteindelijk moet een vision statement niet alleen aangeven waar je naartoe wilt en wanneer, maar ook hoe je daar gaat komen. Zorg dat je het kort houdt en dat het gaat over hoe je klanten helpt.

Stap 2. Bepaal de kernthema’s

Een visie staat niet op zichzelf. Een visie wordt ondersteund door relevante onderwerpen die je wilt verduidelijken aan jouw klanten en medewerkers. Stel jezelf de vraag welke thema’s centraal staan en de visie ondersteunen. Beschrijf maximaal vijf krachtig verwoorde thema’s die helpen bij het realiseren van de visie. Zorg ten slotte voor commitment bij je team en medewerkers.

Stap 3. Maak de visie en thema’s visueel

Werk de visie en thema’s visueel uit. Vraag jezelf hoe de thema’s eruitzien binnen jouw organisatie. Het visueel maken is een creatief proces en bestaat uit tekenen, plakken en het schrijven van quotes om de visie en de centrale thema’s aanschouwelijk te maken. Zorg dat je dit zo concreet mogelijk in beeld brengt en maak de gewenste situatie duidelijk en tastbaar.\

Stap 4. Bepaal de 5 bold steps om daar te komen

Formuleer de vijf gedurfde stappen die je als organisatie of team moet zetten om de gewenste visie te bereiken. Zorg dat het heldere stappen zijn die iedereen begrijpt.

Stap 5. Valideer en vertel het verhaal

De laatste stap staat in het teken van het valideren van je Canvas samen met je team en je klanten. Toets hierbij wat zij ervan vinden/denken. Is er duidelijkheid over de thema’s en hoe ze zichtbaar worden? Als alles in elkaar is gezet en gevalideerd kun je het verhaal vertellen, te beginnen met de gewenste visie en vanaf de linkerkant elk thema en de ondersteunende voorbeelden, eindigend met de 5 bold stappen.

Zelf aan de slag met het 5 Bold Steps Vision® Canvas

Het door David Sibbet ontwikkelde 5 Bold Steps Vision® Canvas is een praktische tool voor het ontwerpen van een visie. Deze tool leent zich voor een interactieve werkmethode, bijvoorbeeld een workshop. Hij geeft inspiratie om als team de toekomst in te kijken, gezamenlijk een sterke visie te ontwikkelen en dit visueel te combineren. Tevens kan deze tool worden gebruikt om designcriteria voor je oplossingen en strategie af te leiden.

De tool kun je dus gebruiken bij het (her)ontwerpen van een businessmodel en waardepropositie. Je kunt hierbij gebruikmaken van het Business Model Canvas en het Waarde Propositie Canvas.

Beluister de podcast: Managementmodellen en meer met Patrick Kooij

Bron: Handboek Management modellen

Door: Patrick Kooij

Het 5 Bold Steps Vision® Canvas (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6313

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.