Tips, tools en modellen voor het innovatieproces bij start-ups - NOM (2024)

Innoveren is niet eenvoudig, zeker voor startups. Het is een weg vol hobbels en hindernissen en de uitkomst is onzeker. Een goede voorbereiding is belangrijk, maar wees ook niet bang om te experimenteren! Innoveren is bovenal een leerproces. Een kant-en-klaar innovatieproces of stappenplan is er helaas niet. Maar er zijn gelukkig tal van tips, tools en innovatiemodellen die je kunnen helpen. In deze blog lichten we een aantal toe.

Ideeën genereren voor een innovatieve startup

Als je weet hoe het speelveld eruit ziet, kun je ideeën gaan genereren voor het probleem dat je met je startup wilt oplossen met je innovatie. Het bedenken en uitwerken van dit soort ideeën vraagt veel creativiteit en out-of-the-box-denken. Werken in een creatieve omgeving is daarom van groot belang. Als je eenmaal in dit creatieve proces zit, dan krijg je waarschijnlijk tal van ideeën. Deze ideeën kun je vervolgens prioriteren, categoriseren en indelen op doel, thema of impact. Door ze te evalueren, houd je uiteindelijk de beste ideeën over. Er zijn allerlei modellen en theorieën die je kunt gebruiken om te brainstormen en het creatieve proces te versnellen.

Naast de Blue Ocean Strategy, die we verderop in deze blog toelichten, zijn ook de Innovation Matrix en de What-if-methode interessante hulpmiddelen in deze fase. In de What-if-methode schets je verschillende scenario’s en stel je jezelf vragen als: ‘Wat als je jouw product gratis zou aanbieden’, of ‘wat als je geen kosten meer had’.

Testen en valideren

De ideeën die je uiteindelijk hebt geselecteerd, zijn voornamelijk gebaseerd op aannames en onderzoeken. Nu is het tijd om je ideeën uit te voeren en de haalbaarheid te testen. Daarvoor ontwikkel je een proof-of-concept, prototype of mockup. Een prototype is een modelversie van je product die je gaat testen of valideren bij je klanten en in de markt. Op basis daarvan breng je verdere verbeteringen aan. Dit herhaal je net zo vaak totdat je een marktrijp eindproduct hebt dat aan alle wensen en eisen voldoet.

Kijk goed wat de reacties van je klanten zijn en stel jezelf continu vragen als:

  • Heeft de klant hier behoefte aan?
  • Kan ik het aanbieden voor de juiste prijs?
  • Is de markt groot genoeg?
  • Welke bewijzen heb ik voor mijn aannames?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen en risico’s? En hoe kan ik dit toetsen?

In deze fase leer je het meest over jouw idee en hoe je dit kunt verbeteren. Je gaat je aannames namelijk toetsen in een echte omgeving.

Ontwikkelen van een prototype

Een prototype ontwikkelen vraagt eveneens om een goede voorbereiding. Denk goed na wat je hiervoor nodig hebt, hoe gemakkelijk je het kunt ontwikkelen of produceren, en welke partners iets voor je kunnen betekenen. Ook de kosten zijn heel belangrijk. Je doel moet zijn om je product te valideren tegen zo laag mogelijke kosten! Je kunt meerdere prototypes ontwikkelen die je wilt gaan toetsen in de markt.

Enkele interessante tools voor het ontwikkelen van prototypes zijn:

Strategische modellen voor je innovatieproces

Er zijn tal van innovatiemodellen die je kunnen helpen bij het vormgeven van je innovatieproces. We lichten hier drie populaire en veelgebruikte innovatie strategieën en modellen kort toe:

  1. Blue Ocean Strategy
  2. Design Thinking
  3. The Lean Startup

Blue Ocean Strategy: onderscheid je van concurrenten

De Blue Ocean Strategy helpt je bij het ontdekken van nieuwe markten voor een innovatie. Je probeert dus niet je concurrenten te verslaan met een beter of goedkoper product, maar om met iets unieks te komen. In dat geval heb je namelijk (nog) geen concurrentie. Je vist dan in een blauwe oceaan, en niet in de rode oceanen waarin het wemelt van de concurrenten. Voorbeelden van bedrijven die dit succesvol hebben gedaan zijn Netflix, Spotify en Airbnb. Zij hebben een nieuwe vraag gecreëerd en daarmee de markt ingrijpend veranderd. Belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat je innovatie ook echt voorziet in een behoefte!

Tips, tools en modellen voor het innovatieproces bij start-ups - NOM (1)

De Blue Ocean Strategy Canvas is een tool waarmee je producten en bedrijven kunt vergelijken. Daarmee breng je niet alleen de sterke en zwakke punten van je concurrentie in kaart, maar ook de overeenkomsten en verschillen met jouw bedrijf of product. Zo bepaal je waarmee jouw product of dienst zich onderscheidt. Het geeft ook inzicht in wat je nog kunt verbeteren.

Design Thinking: stel de klant centraal

Design thinking is een innovatiemethode waarbij je waardecreatie voor de klant als uitgangspunt neemt. Design thinking draait dus om mensen. Dit is dus een goede manier om je innovatie optimaal aan te laten sluiten bij de klantwens. Een designer denkt namelijk vooral vanuit het gevoel dat het product oproept bij de gebruiker. En om te weten wat dat gevoel is, voer je allereerst gesprekken met je beoogde gebruikers om hun behoefte of probleem te begrijpen. Pas daarna ga je ideeën en oplossingen bedenken. Deze ontwikkel je vervolgens in korte sprints tot prototypes die je tussentijds laat testen door de gebruiker. Via deze loop kom je gaandeweg tot het beste eindproduct.

Tips, tools en modellen voor het innovatieproces bij start-ups - NOM (2)

The Lean Startup: ontwikkel een valide businessmodel

Ook The Lean Startup methode draait voornamelijk om het ontwikkelen en testen van ideeën en prototypes in korte sprints. Bij deze methode test je prototypes direct in de markt. Je bepaalt wat minimaal nodig is en toetst dit gelijk bij de klant. Met experimenteren en feedback uit de markt kom je sneller tot een goed eindproduct. The Lean Startup heeft tot doel om het innovatieproces zo efficiënt en lean mogelijk in te richten. Dat wil zeggen: met zo min mogelijk verspilling. Als je innoveert vanuit een startup dan wil je immers zo snel mogelijk weten wat wel en niet werkt. Op deze manier kun je niet alleen ideeën testen, maar ze ook uitwerken in valide businessmodellen. Hoewel deze methode is ontwikkeld voor startups is hij ook zeker te gebruiken voor bestaande bedrijven.

Tips, tools en modellen voor het innovatieproces bij start-ups - NOM (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6319

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.